Bokashi – från mat till mat

Published by

on

Vi har blivit med bokashi. Vi har tagit steget till att bli mer cirkulära. Och tänk vad lätt det är att starta upp!

Jag hörde talas om bokashi för ett par år sedan när en av mina bästa väninnor anmält sig till en studiecirkel. Vad sa du att det hette sa du? Bokashi! Jag blev nyfiken men tyckte det verkade konstigt att ta hand om det egna köksavfallet, skulle det inte lukta illa och skulle det inte vara krångligt att ta hand om?

När vi flyttade till hus var vi ganska nöjda med att vara duktiga på att sortera våra sopor och vårt matavfall. En grön och en brun soptunna – det skulle till och med göra lite skillnad på räkningen från kommunen. Och skönt att inte behöva lägga en massa tid på att hantera avfallet själv. Med tiden så inser man ju att det går åt mycket jord och jordförbättring i en trädgård. Sen är det själva känslan att vore det inte bättre att försörja trädgården med egen jord i stället för att skicka i väg den? Den är ju faktiskt guld värd!

Sagt och gjort! Utan jättestor kunskap har vi köpt ett nybörjarkit, två hinkar med tappkran och lock, samt 1 kilo bokashiströ och en påse biokol.

Vad är bokashi?

Bokashi är en cirkulär process att ta vara på eget matavfall. Genom bokashi återvinns matavfallet och omvandlar det till jord och gödning utan kemikalier. Med hjälp av mikroorganismer omvandlas vår vanliga mat som vi slänger till jordförbättring. Den kan användas i blomkrukan, rabatten eller i köksträdgården.

Hur gör vi?

Hanteringen sker inomhus, vi slänger som vanligt vårt matavfall i ett kärl under diskbänken varje dag. Och när den är full häller vi över den i bokashihinken. I vår familj (två vuxna, ca 2 ungdomar och en katt) har vi kommit fram till att en veckas matrester (inklusive hushållspapper och kaffefilter mm.) ger en full hink. Och nu ska den stå i minst två veckor och efterjäsa innan den får bli jord. Bokashihinken är också parkerad under diskbänken och det ska vara mellan 20-25 grader. Och nej, det luktar faktiskt inte illa. Snarare lite syrligt och bara när vi öppnar locket.

Förbereder en laddning kökskompost som ska ner i bokashihinken

När man häller matresterna i hinken ska man varva med strö. Det är effektivt att grunda med biokol i botten när man startar igång en hink. Biokolet hjälper till att ladda mikroberna med energi. Tryck till och packa matresterna så att det blir så kompakt som möjligt. Sen locket på. Viktigt att det är helt tätt! Efter någon vecka när mikroberna börjat arbeta kan man behöva man tömma ur vätska som bildas med kranen under. Vätskan är värdefull och ska spädas med vatten i rätt mängd för att gödsla både krukväxter och köksodlingarna. Det finns jättebra information att läsa eller se videoklipp på bokashi.se. Jag och Håkan har också tittat på några videos med Sara Bäckemo då hon varmt förespråkar metoden.

Vår köksträdgård börjar kännas alltmer verklig

I väntan på att vädret ska bli varmare och att vår jord blir odlingsklar har vi passat på att köpa pallkragar för att hantera kompostjord och bokashi. När bokashin har jäst färdigt inne ska den få komma ut och blandas upp med växtkompost och jord. Där kommer den att fortsätta nedbrytningsprocessen. Vad vi har läst behöver jorden få vänta i två veckor innan den är redo att användas och då ska pH-värdet neutraliserat sig. Det finns många varianter på hur man kan göra och olika odlare gör så som det passar dem bäst. Vi har inga odlingsbäddar klara ännu annars hade vi kunnat ösa ner bokashin i en vilande bädd direkt.

Vi kommer att lägga galler under och uppepå våra kompostlådor med bokashijord för att förhoppningsvis stänga ute objudna gäster. Till exempel hundar och skator verkar gilla att böka i bokashin. Ett tips är att gräva ner bokashikomposten och täcka med jord för att inte locka med ett dukat smörgåsbord.

Steget till att bli mer hållbara

Vi är än så länge inga experter på området utan vi lär oss efter hand. Många frågor snurrar i huvudet. Vad ska man inte kompostera? Vad händer om bokashin är för torr eller blöt? Går det att göra bokashi på vintern? Jag är i alla fall glad att vi har startat och tänker att om problem eller möjligheter dyker upp så löser vi dem efter hand.

Fördelarna med bokashi är så många:

  • Tar vara på vårt matavfall som tillför mer jord till våra planteringar
  • Inget går till spillo utan kan gå tillbaka till trädgården
  • Slippa onödiga transporter
  • Det luktar inte illa och drar inte till sig insekter
  • Komposten binder kol och bara en bråkdel av växthusgaser frigörs från avfallet
  • Vätskan som bildas är mycket näringsrik – bra jordförbättrare!
  • …och det går snabbt jämfört med traditionell kompostering

Bokashin är här för att stanna

Nu har vi varit igång i två veckor och insett att vi behöver köpa två hinkar till. Med tre hinkar kommer vi att ha bokashin rullande med rätt intervall för packning, jäsning och jordförbättrare. Sen är det bra med en extra hink för att tillfälligt kunna ta hand om större mängder matavfall när vi har kalas. Tänk att jag plötsligt kan titta på mina matrester med andra ögon. Nu är jag nästan glad när jag får ta hand om köksavfallet och veta att vi sparar både pengar, rygg och miljö. Vi har med andra ord en alldeles egen jordfabrik!

Hoppas att du också har blivit sugen på att prova bokashi! Berätta gärna om dina erfarenheter och kommentera nedanför.


Bra att tänka på!

  • Hur mycket matrester producerar ett hushåll och hur många bokashihinkar behöver du?
  • Undvik fett, olja och rinniga mjölkprodukter
  • Dela upp stora bitar till mindre så går omvandlingen till jord snabbare
  • 1 – 2 matskedar strö är lagom till en liter köksavfall
  • Packa tätt – ju mindre syre i hinken, desto bättre
  • Öppna inte locket på din bokashi för ofta, max 1-2 ggr per dag
  • Håll bokashin lagom fuktig, tappa ur vätska nån gång i veckan
  • Anmäl till kommunen att du tar hand om ditt hushållsavfall och komposterar själv

Länkar och inspiration

  • Bokashi.se är ett företag som drivs av ett par eldsjälar som förstått att vi behöver göra något åt vårt matavfall i Sverige. De har en webbshop med bokashiprodukter och har ett svenskproducerat bokashiströ.
  • Blogg.bokashi.se drivs av samma företag och handlar om allt som har med Bokashi att göra. De har många bra tips och filmer.
  • Sara Bäckmo är journalist, författare, influencer och driver Skillnadens trädgård (en trädgårdsblogg). Förutom bloggen kan du följa hennes hemträdgård i livesändningar och andra evenemang.
  • Bokashi del 1: Bokashi-kompost i köket Videoserie om bokashi på YouTube med Sara Bäckmo.
  • Är bokashi bra för miljön? Här är en artikel från Naturskyddsföreningen där de jämför olika komposteringsmetoder.

Lämna en kommentar

Blogg på WordPress.com.